Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

de Angelina_Elena in Dulciuri, 9 Mar 2013 | 5179 vizualizari

 

Cand am vazut reteta Jamilei mi-am propus sa ii incerc! Si nu-mi pare rau deloc sunt extrem de pufosi, delicati, aromati si super deliciosi!
Jamila, iti multumesc frumos pentru reteta !:*

 

INGREDIENTE

Maia:
  • 2 cubulete drojdie proaspata(50 g)
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita zahar
Aluat:
  • 1 kg faina
  • 450 ml lapte caldut(eu am amestecat 250 ml lapte caldut cu 200 ml apa calduta)
  • 120 g zahar
  • 3 oua
  • 5 linguri ulei
  • 1 praf de sare
Sirop:
  • 300 ml apa
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru uns:
  • 1 ou + 1 lingura lapte
Decor:
  • 2 linguri miere
  • 3 linguri apa calduta
  • nuca macinata
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti (Sfintisori):

Prima data ne ocupam de maia.

Maruntim drojdia, o punem intr-un bol, adaugam peste ea zaharul, praful de sare, adaugam putin lapte pentru a se inmuia si omogenizam  usor.

Adaugam apoi cele 2 linguri de faina, amestecam si lasam la dospit 15 minute.

Intr-un vas mare punem faina cernuta, ouale, zaharul si maiaua crescuta.

Incepem sa framantam adaugand treptat laptele amestecat cu apa.

Obtinem un aluat omogen.

Adaugam apoi uleiul si framantam bine 10-15 minute, pana cand uleiul se incorporeaza in aluat.

Lasam apoi aluatul sa creasca la loc cald, pentru 1-2 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Cand aluatul a crescut, il scoatem pe masa infainata si mai framantam putin ca sa iasa aerul din el.

Luam apoi cate o bucata din aluat si o intindem intr-un snur subtire pe care in impletim in 2, apoi unim capetele.

Rezulta un colacel rotund, pe care il incrucisam obtinand astfel un colacel in forma de 8.

Dupa ce am facut mucenicii, ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu un prosop curat si ii mai lasam la crescut inca 15 minute.

Dupa ce au crescut, ii ungem cu amestecul de ou si lapte apoi dam apoi tava la cuptorul preincalzit pana cand mucenicii se rumenesc frumos deasupra.

Intre timp ne ocupam de sirop. Punem la fiert apa cu zaharul si lasam sa dea in 2-3 clocote.

Oprim focul si adaugam esenta de vanilie.

Cand mucenicii s-au facut, scoatem tava din cuptor si ii lasam sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit, luam fiecare mucenic in parte si il trecem prin siropul caldut.  

Ii scoatem pe o tava si ii lasam 10 minute sa se insiropeze bine.

Ii ungem apoi cu mierea amestecata cu 3 linguri de apa calduta, apoi presaram deasupra nuca macinata.

Sunt extrem de buni, super pufosi si aromati!

Sa aveti pofta!!

TIPS-URI

1

Din ingredientele precizate mai sus au rezultat 16 mucenici (sfintisori).

2

In loc de nuca macinata puteti pune pe deasupra nuca de cocos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti (Sfintisori)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Mucenici/ Sfintisori moldovenesti